Verlof des ouderschap

Woensdag 7 september 2022. Sinds die dag werk ik opnieuw 4/5de. Ik heb er lang over getwijfeld, alle risico’s op een rijtje gezet: evenveel werken voor minder loon. Of harder werken om alles rond te krijgen. 2 halve dagen per week niet weten wat er leeft op het werk. Wat als er dringende zaken binnen komen en ik zit niet aan mijn laptop? Allemaal stemmetjes in mijn eigen hoofd. 

Nadat ik in het eerste kwartaal van 2022 Corona, een bronchitis en de griep heb gehad, in combinatie met alle andere bordjes die ik in de lucht moest houden, heb ik voor mezelf beslist: dit ga ik anders doen. Ik wil meer zuurstof. Ik wil ruimte voor mijn eigen creativiteit. Ik wil mijn (oude) dromen waar maken. Een half jaar geleden heb ik dan ook de knop omgedraaid en deze week was het zover: de eerste 2 halve dagen ouderschapsverlof van de komende 10 maanden zijn een feit.

Nu pas besef ik hoe hard ik er naar uitgekeken heb. En goed, de term ouderschapsverlof is misschien wat misleidend in mijn geval. Het lijkt alsof ik me 2 halve dagen per week op het ouderschap zal focussen. Uiteraard zal ik die tijd spenderen aan mijn 3 kinderen en het management van de KMO van mijn gezin 😉. Mama ben je zodra je kinderen geboren worden en je blijft het 24/7, hun hele leven lang. Dus die 2 halve dagen zal ik me ongetwijfeld ook wel met mama-dingen bezig houden. Met mijn jongste heb ik afgelopen woensdag een uur Franse vocabulaire geoefend. Verrijkend voor ons allebei. 

Ik ben ervan overtuigd dat ik maar een goeie mama kan zijn als ik ook voor mezelf kan zorgen. Niet vanuit een zelfzuchtige drang. Het is voor mij een tijd om vanalles te doen waar ik tijd aan wil spenderen: mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden, mijn huishouden en ja, ook mijn bijberoep. 

Iets meer dan een jaar geleden startte ik mijn bijberoep op. Ik ging aan de slag als coach en trainer. Het was best een pittig jaar. Voltijds werken, 2 opleidingen tegelijk volgen (want eentje was weer te simpel geweest 😉) en dan mijn eigen onderneming langzaamaan uit de grond stampen. 
Begrijp me niet verkeerd. Ik doe mijn huidige job (bij de Vlaamse overjeid) ook graag. Maar ik wil nieuwe dingen ontdekken, andere mensen ontmoeten, mezelf verder ontwikkelen en uitdagen, naar de Vuelta kijken (als die dekselse Remco op de koppositie in het klassement staat) en vooral ook af en toe eens gewoon niks doen.

De eerste 2 halve dagen zitten er intussen op. Het was ge-wel-dig. Nog één keer slapen en de volgende halve dag komt er al aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *